Μονάδα Ιατροδικαστικής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

εκδηλώσεις / δραστηριότητες

Προσωπικό

Το εργαστήριο απασχολεί ένα μέλος ΔΕΠ, μια επιμελήτρια Α’ του ΕΣΥ και δύο επικουρικούς επιμελητές Β’ του ΕΣΥ. Επιπρόσθετα, το εργαστήριο διαθέτει δύο τεχνικούς νεκροτόμους και μια παρασκευάστρια, συνεργάτες και φοιτητές.

Έλενα Φ. Κρανιώτη, Eπίκουρη Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής, επικεφαλής
Η Έλενα είναι απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και απέκτησε την Ειδικότητα της Ιατροδικαστικής στην Μονάδα Ιατροδικαστικής του ΠΚ to 2007. Συμμετείχε με υποτροφία Marie Curie σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Virtual Anthropology Network, MRTN-CT-2005-019564) με θητεία 2,5 χρόνων στο Κέντρο Εθνικών Ερευνών της Ισπανίας (Consejo Superior de Investigaciones Cientificas) στη Μαδρίτη. Από το 2010 έως το 2019 κατείχε θέση λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατροδικαστικής - Ανθρωπολογίας διδάσκοντας σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα (Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία και Οστεοαρχαιολογία). Από το 2019 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατροδικαστικής. Η Έλενα έχει επιβλέψει επιτυχώς 84 μεταπτυχιακές εργασίες (κύρια επιβλέπουσα σε 79), 2 μεταπτυχιακά έρευνας (MScR) και 12 διδακτορικά (κύρια επιβλέπουσα σε 9) εκ των οποίων τα 7 έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς. Είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 70 αγγλόφωνες δημοσιεύσεις με γνωστικό αντικείμενο την Ιατροδικαστική, την Ιστολογία και την Βιολογία οστού σε διεθνή περιοδικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών, ένας εκ των εκπροσώπων της Ελλάδος στην International Academy of Forensic Medicine και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Forensic Anthropology Society Europe.

Επικοινωνία: ekranioti@uoc.gr
Προσωπική ιστοσελίδα: WWW

Αικατερίνη Κανάκη, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ Ιατροδικαστικής
Η Κατερίνα, ήταν η πρώτη ειδικευόμενη ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και απέκτησε τον Τίτλο της Ιατροδικαστικής Ειδικότητας το 2003. Εκπόνησε την Διδακτορική της Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Ιασίου το 2007, με γνωστικό αντικείμενο τους βίαιους θανάτους. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφειας της πολιτείας της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ, στην Γλασκώβη της Σκωτίας, και στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Εργάστηκε ως ιατροδικαστής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και από το 2011 εργάζεται στο ΠαΓΝΗ Κρήτης. Από το 2004, μεταξύ άλλων, ασχολείται τόσο με τους βίαιους θανάτους, όσο και με την εξειδικευμένη ιστολογική εξέταση νεκροτομικού υλικού. Συμμετείχε ακόμα σε πολυάριθμα μετεκπαιδευτικά προγράμματα ως διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο ΕΚΑΒ κα Η Κατερίνα αποτελεί μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών και άλλων Διεθνών Εταιρειών.

Δέσποινα Νάθενα, Επικουρική Επιμελήτρια Β' Ιατροδικαστικής
Η Δέσποινα απέκτησε τον Τίτλο της Ιατροδικαστικής Ειδικότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου το 2010. Εκπόνησε την Διδακτορική της Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο την Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία. Κατέχει 7 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στην ιστολογική εξέταση νεκροτομικού υλικού. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Βαλτιμόρη της πολιτείας του Μέριλαντ των ΗΠΑ, καθώς και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (h-index=6/Googlescholar) και πραγματοποιεί από το 2011 εργαστήρια και διαλέξεις στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο μάθημα της Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Δέσποινα αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών, καθώς και μία εκ των εκπροσώπων της Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιατροδικαστικής (European Council of Legal Medicine, ECLM).

Aνδρέας Κοντογιάννης, Επικουρικός Επιμελητής Β' Ιατροδικαστικής
O Ανδρέας απέκτησε τον Τίτλο της Ιατροδικαστικής Ειδικότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου το 2013. Πραγματοποιεί από το 2013 εργαστήρια στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο μάθημα της Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. O Ανδρέας έχει με πολυετή εμπειρία στην διερεύνηση του θανάτου αλλά και τη διαχείριση κρίσης μεταναστών στα πλαίσια προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχει εκπαιδευτεί στην μονάδα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει εξειδικευτεί στην ιατροδικαστική ιστοπαθολογία και έχει συμμετέχει ενεργά στις ερευνητικές δραστηριότητες της μονάδας από το 2009 μέχρι σήμερα. Υπηρέτησε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Β. Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη το 2016. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια της Βαλκανικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (BAFS) και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών.

Ευστράτιος Κουγιός, Τεχνικός Νεκροτόμος
O Στράτος εργάζεται στη Μονάδα Ιατροδικαστικής του Πα.Γ.Ν.Η από την ίδρυσή της το 1992. Εκπαιδεύτηκε από τον αείμνηστο Καθ. Ιατροδικαστικής κ. Μανώλη Μιχαλοδημητράκη σε πληθώρα νεκροτομικών τεχνικών, τεχνικών ταρίχευσης και εξειδικευμένης φωτογράφησης, τις οποίες με την πάροδο των χρόνων εξέλιξε και τελειοποίησε ο ίδιος ώστε να αποτελεί σήμερα έναν από τους καλύτερους και εμπειρότερους τεχνικούς του είδους του. Ο Στράτος προσφέρει τεχνική υποστήριξη και στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης από το 2004 και έχει συμμετάσχει σε νεκροτομές και εκταφές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Συμμετέχει δε ενεργά στην εκπαίδευση ειδικευομένων και φοιτητών αλλά και στις ερευνητικές δραστηριότητες της Μονάδας Ιατροδικαστικής.

Αντώνιος Κατσούνας, Τεχνικός Νεκροτόμος
O Αντώνης εργάζεται στη Πα.Γ.Ν.Η από το 1992 και στη Μονάδα Ιατροδικαστικής από το 1994. Εκπαιδεύτηκε από τον αείμνηστο Καθ. Ιατροδικαστικής κ. Μανώλη Μιχαλοδημητράκη σε νεκροτομικές τεχνικές, δειγματοληψία βιολογικού υλικού και τεχνικές ταρίχευσης και έχει προσφέρει έκτοτε τεχνική υποστήριξη σε μεγάλο αριθμό ιατροδικαστικών περιστατικών του εργαστηρίου. Ο Αντώνης συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση ειδικευομένων και φοιτητών και στις ερευνητικές δραστηριότητες της Μονάδας Ιατροδικαστικής. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμβολή του στη δημιουργία της οστεολογικής συλλογής του εργαστηρίου το 2005 η οποία αριθμεί άνω των 200 σκελετών.

Αναστασία Αποστολάκη, Παρασκευάστρια
Η Τασία είναι απόφοιτος της σχολής Ιατρικών Εργαστηρίων και εργάζεται ως παρασκευάστρια στο ΠΑΓΝΗ από το 1990. Έχει πάνω από τριάντα χρόνια συνολική εμπειρία στην Παρασκευή ιστοπαθολογικού υλικού στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο και από το 2007 ασχολείται αποκλειστικά με την παρασκευή νεκροτομικού υλικού και την δημιουργία πλακιδίων ιστών διαφόρων οργάνων για την μικροσκοπική ανάλυση τους.Συνεργάτες


Aννα Μαυροφόρου-Γιαννούκα
H Άννα είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος τεσσάρων μεταπτυχιακών διπλωμάτων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επιστημονική Συνεργάτιδα της Μονάδας Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 2000 και μία εκ των διδασκόντων τoυ προπτυχιακού μαθήματος Ιατροδικαστική-Δεοντολογία. Από το 2005 είναι επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα αντικείμενα της Βιοηθικής, του Ιατρικού Δικαίου και της Νοσηλευτικής Δεοντολογίας και διδάσκει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές πολυάριθμων προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Άννα είναι συγγραφέας 45 αγγλόφωνων δημοσιεύσεων, 4 βιβλίων και πολυάριθμων εκπαιδευτικών συγγραμμάτων με γνωστικά αντικείμενα την Ιατρική Ευθύνη και την Βιοηθική μεταξύ άλλων. Βιογραφικό σημείωμα

Μιχάλης Καλοχριστιανάκης, Μηχανικός Πληροφορικής
Ο Μιχάλης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Δρ. Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής από την ίδια Σχολή. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στη μονάδα Ιατροδικαστικής από τον Ιούλιο του 2019. Έχει εργαστεί επί μακρόν σε αντίστοιχες θέσεις στην τριτοβάθμεια εκπαίδευση. Eιδικεύεται στα συστήματα πληροφορικής και ενδιαφέρεται για την καινοτομία και το λογισμικό.
Προσωπική ιστοσελίδα: http://kalohr.med.uoc.gr
γραμμική παλινδρόμιση & leave one out, βέλτιστη γραμμική παλινδρόμιση, βασική διαχείριση συστημάτων/δικτύου

Φοιτητές


Κωνσταντίνα Τσιμινικάκη, Βιολόγος
Η Κωνσταντίνα είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ πραγματοποιεί το Μεταπτυχιακό της στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Κρήτης (IMBB), ως υπότροφος. Μέσω της μετακίνησής της με το πρόγραμμα Erasmus+ στο Εδιμβούργο το 2016, έχει ασχοληθεί με την Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία, όσον αφορά το κομμάτι της τρισδιάστατης απεικόνισης και της ιστολογίας συμπαγούς οστού. Επιπλέον, πραγματοποίησε έρευνα 2 ετών στο κομμάτι της γήρανσης του κυττάρου σε σχέση με τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας του ατόμου, στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου και εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τομέα. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της προγράμματος Η Κωνσταντίνα ασχολείται με την ανάλυση αρχαίου ανθρώπινου υλικού. Ως Βιολόγος είναι εξειδικευμένη σε πληθώρα μοριακών τεχνικών, όπως DNA αναλύσεις, βιοχημικές τεχνικές και πρωτεϊνωματικές αναλύσεις, ενώ διαθέτει ήδη 5 αγγλόφωνες δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή συνέδρια με προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις. Βιογραφικό σημείωμα

Γεωργία Γ. Αλέξη, Βιολόγος
Η Γεωργία είναι απόφοιτη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα «Περιβαλλοντική Βιολογία» του ιδίου Πανεπιστημίου. Εκπόνησε την πτυχιακή της διατριβή στο εργαστήριο Αρθροπόδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με θέμα την μελέτη βιοκοινοτήτων νεκροφάγων σκαθαριών, έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γνωστικό αντικείμενο της Ιατροδικαστικής Εντομολογίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, επισκέφθηκε το 2017 το Ινστιτούτο «The James Hutton Institute» στο Αμπερντήν της Σκωτίας, όπου και σε συνεργασία με την Kαθηγήτρια Iατροδικαστικών Eπιστημών Lorna Dawson και την Επ. Καθ. Ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη, ασχολήθηκε με το αντικείμενο του Soil Forensics. Έχει παρακολουθήσει διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις αναφορικά με τις Ιατροδικαστικές Επιστήμες και συμμετέχει ενεργά στην Μονάδα Ιατροδικαστικής από το αναπτύσσοντας πρωτόκολλα για την εφαρμογή της Ιατροδικαστικής Εντομολογίας. Βιογραφικό σημείωμα

Βιργινία Δεληγιάννη, υποψήφια Διδάκτωρ Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας
Βιργινία Δεληγιάννη, Υποψήφια Διδάκτορας Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηράκλειο. Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Κοζάνης, απόφοιτη του Αττικού Κολεγίου Αθηνών στη Φυσικοθεραπεία – Physiotherapy Regional Cambridge College. Απόφοιτη της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ, Αθηνών με εξειδίκευση στη διδακτική της ¨ενέργειας¨ στα επτά στάδια της Ανακαλυπτικής αξιοποιώντας της Υπολογιστική Σκέψη (STEM- USA). Η Βιργινία, έλαβε από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με βαθμό Άριστα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης της στο τομέα της Παλαιοπαθολογίας «Παλαιοπαθολογική μελέτη - Ανθρώπινου Σκελετικού υλικού αρχαίων πληθυσμών από ταφές του Βόρειου Νεκροταφείου Λευκάδος» του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας –Στρωματογραφίας.

Μαρία Μαδεντζόγλου, Ιατροδικαστής
Η Μερίτα απέκτησε τον τίτλο της Ιατροδικαστικής ειδικότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου τον Σεπτέμβριο του 2014. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως ειδικευόμενη Παθολογικής Ανατομικής στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Εργάζεται ως ειδικευόμενη Παθολογικής Ανατομικής στο Νοσοκομείο του Κάρλσταντ της Σουηδίας (Centralsjukhuset Karlstad - Region Värmland)από το 2015 έως και σήμερα. Η Μερίτα έχει συμμετάσχει και παρουσιάσει σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια τόσο Ιατροδικαστικής όσο και Παθολογικής Ανατομικής ενώ έχει επίσης δημοσιεύσει δύο επιστημονικά άρθρα, μέχρι τώρα,σε διεθνή περιοδικά. Έχει ακόμη εργαστεί ως εκπαιδεύτρια ιατρικών μαθημάτων σε ΙΕΚ/OEEK στην Κρήτη. Η Μερίτα εκπονεί την Διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με γνωστικό αντικείμενο την Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία και συγκεκριμένα την εκτίμηση της ηλικίας από την μεταμόρφωση της κλείδας στον Ελληνικό πληθυσμό με κύρια επιβλέπουσα την Δρ Έλενα Κρανιώτη. Η ιδιαίτερη αξία της κλείδας, στην εκτίμηση της ηλικίας σε νεαρούς ενήλικες, οφείλεται στο ότι η εγγύς επίφυσή της είναι η τελευταία επίφυση των μακρών οστών που οστεοποιείται πλήρως, συνήθως μεταξύ 25 και 30ετών. Στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής η Μερίτα μελετάει μακροσκοπικά οστεολογικό υλικό/κλέιδες από την Κρητική συλλογή http://forensic.med.uoc.gr/research/collection.jsp καθώς επίσης και αξονικές τομογραφίες κλειδών.(https://gr.linkedin.com/in/maria-s-madentzoglou-91708a94)

developed by Kalohr
July 2019